Drukuj Pin

Zapiekanka ryżowa

Składniki

  • 0,5 kg ryżu
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 średnie cebule lub 2 duże
  • pęczek natki pietruszki
  • 30 dag sera żółtego (startego )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • 1 torebka łagodnego curry
  • olej rzepakowy ok. 0,5 szklanki
  • spora miska lub garnek

Instrukcje

  • Ugotować pierś w lekko osolonej wodzie, pokroić w kostkę (będzie się rozpadać ale nie przejmujemy się tym).
  • Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, do czasu aż będzie prawie miękki (będzie jeszcze zapiekany). Podczas gdy ryż się gotuje kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na kilku łyżkach oleju rzepakowego, jak będzie rumiana przełożyć do większego garnka lub miski. Ugotowany ryż odcedzić i gorący przełożyć do garnka, wszystkie składniki delikatnie razem mieszać.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, również podsmażyć na kilku łyżkach oleju do czasu aż będzie miękka i lekko podrumieniona. Całość wymieszać, dodać cukier, curry, paprykę słodką, 1/3 startego sera, natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do pozostałych składników.
  • Składniki lepiej dadzą się wymieszać kiedy są jeszcze ciepłe. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać pozostałym serem.
  • Zapiekać ok 30-40 minut w 160 stopniach.