Drukuj Pin

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Składniki

  • 50 g masła
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 spora marchewka
  • 3 duże pieczarki
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 ml buliony drobiowego lub wołowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • około ½ szklanki mleka lub śmietanki

Instrukcje

  • Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy mięso, startą marchewkę, pieczarki pokrojone na dowolne kawałki i smażymy około 10 minut. Dolewamy szklankę bulionu, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki czerwonej soczewicy i dusimy kolejne 10 minut. Odlewamy płyn do szklanki wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy żeby pozbyć się ew. grudek. Wlewamy do mięsa i chwilę jeszcze dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz żółtko rozbełtane w mleku. Dokładnie mieszamy, ziemniaki nie mogą być zbyt rzadkie.
  • Przekładamy na mięso i równo rozsmarowujemy.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 30-35 minut, aż ziemniaki się zrumienią. Smacznego.