Szarlotka krucho – drożdżowa.
Szarlotka ciasto typowo jesienne. W kalendarzu mamy zimę, za oknem zdecydowanie jesiennie, przynajmniej u mnie :) Wrzucam Wam swój zaległy jesienny przepis na pyszną szarlotkę na krucho – drożdżowym cieście. Kiedy pojawiają się pierwsze kwaśne jabłka : Antonówka czy Szara Reneta od razu mam ochotę na pyszną szarlotkę. Tym razem szarlotka na cieście krucho – drożdżowym, jest bardzo mięciutka i delikatna.
Szarlotka krucho drożdżowa
Składniki
Jabłka:
- 2 kg kwaśnych jabłek (Antonówka lub Szara Reneta)
- ½ szkl. cukru
- 1 łyżeczka cynamonu można dać mniej
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 30 g świeżych drożdży lub opakowanie 7 g suchych
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ½ szkl. bułki tartej
- sok z cytryny
- cukier puder
Instrukcje
Jabłka:
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
- Przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na średnim ogniu. Kiedy jabłka puszczą sok, dodajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy, aż nadmiar soku odparuje, Lekko studzimy.
Ciasto:
- Do miski przekładamy śmietanę, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na bok.
- W osobnej misce ucieramy pozostały cukier razem z żółtkami na jasną puszystą masę.
- Dodajemy mąkę posiekaną z zimnym masłem.
- Dodajemy również wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto (mikserem z hakiem lub na stolnicy).
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części (jedna większa). Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
- Większy kawałek ciasta przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy odrobinę więcej niż wielkość blaszki. Ciasto najlepiej rozwałkowywac pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Do blaszki o wymiarach 24×36 cm przekładamy rozwałkowane ciasto, które pokrywa cały spód i trochę boków.
- Na wyłożone ciasto wysypujemy bułkę tartą. Na to wykładamy wcześniej przygotowane jabłka.
- Całość przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Nadmiar ciasta wciskamy między jabłka, a blaszkę. Wierzch nakłuwamy widelcem i odstawiamy na około 15-20 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C – grzałka góra – dół. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy podrośnięte ciasto i pieczemy około 50-60 minut. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika. Ciasto powinno mieć złoty kolor.
- Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i polewamy lukrem.
Podziel się: