Pączki dyniowe.
Przepis na pyszne pączki dyniowe. Niezwykle proste i wyjątkowo smaczne. Dzięki dodatkowi dyni są delikatne w smaku i mają piękny kolor.
Pączki dyniowe.
Porcje 16
Składniki
- 140 g dyni (puree) waga dyni po upieczeniu, ja użyłam hokkaido
- 260 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 20 g masła masło rozpuszczone (przestudzone)
- 80 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych lub 7 gramów drożdży suszonych
- 6 łyżeczek cukru 30 g
- szczypta soli
- 1 łyżeczka spirytusu dodatek spirytusu sprawia, że pączki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia
Dodatkowo:
- 150 g ulubionego dżemu
- olej lub smalec do smażenia
Lukier cytrynowy
- 0,5 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Instrukcje
Ciasto na pączki:
- Dynię obieramy, kroimy na kawałki i pieczemy 25 minut w 180 C.
- Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Przygotowujemy rozczyn – do miski wlewamy mleko (dobrze je wcześniej lekko podgrzać, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz drożdże. Mąkę i cukier z wcześniej przygotowanych składników.
- Odstawiamy na 10 minut.
- Jeśli korzystacie z drożdży suszonych nie ma potrzeby przygotowywać rozczynu, od razu wrzucamy je do ciasta.
- Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, resztę cukru, żółtko, rozczyn oraz puree z dyni.
- Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i łyżeczkę spirytusu.
- Ciasto będzie lekko klejące, ale takie ma być. Delikatnie oprószamy z wierzchu mąką (odrobinę), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm.
- Następnie szklanką wykrawamy pączki. Moja szklanka miała średnicę 6,5 cm. Wykrawając pączki dobrze jest za każdym razem brzeg szklanki wkładać w mąkę wtedy pączki nie przyklejają się do szklanki.
- Pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
- W tym czasie kiedy pączki rosną w płaskim garnku rozgrzewamy tłuszcz.
- Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony.
- Należy pamiętać, że tłuszcz nie może być zbyt gorący ponieważ pączki zaczną się szybko rumienić, a w środku pozostaną surowe. Nie może być też za zimny bo wtedy nie będą się smażyły.
- Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. Studzimy.
- Przestudzone pączki szprycujemy ulubionym dżemem. Ja używam do tego dużej strzykawki 100 lub 200 (do kupienia w każdej aptece). Do nadziewania pączków możecie również użyć kajmaku.
- Wierzch pączków polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Lukier:
- Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok. Lukier nie może być zbyt rzadki bo od razu spłynie, ani zbyt gęsty ponieważ będzie trudny w nałożeniu. Ja do ozdabiania używałam woreczka foliowego.