Uwielbiam zupy , najbardziej te z dużą ilością warzyw. Dzisiaj zupa kalafiorowa, warzywa z uprawy ekologicznej (jeśli mamy taką możliwość) więc mam pewność, że nie jest z całą tablicą Mendelejewa ;).

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Składniki:
1 mały kalafior
1 marchewka
1 mała pietruszka
pół małego selera
4 średnie ziemniaki
20 dag chudego mięsa ew. żeberek
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka gęstej śmietany 30 %
liść laurowy
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz mielony
Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Jak będzie miękkie obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki, wrzucamy ponownie do wywaru. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy ziemniaki i kalafiora, dolewamy wodę do pożądanej konsystencji, całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy kalafior i ziemniaki są miękkie dodajemy śmietanę i krótko zagotowujemy. Na koniec dodajemy po łyżce drobno pokrojonego koperku i natki pietruszki.