Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa, dla miłośników fasoli i czosnku wprost idealna.

To_co_lubię_gotuje_i_polecam_Zupa_fasolowa

To_co_lubię_gotuje_i_polecam_Zupa_fasolowa

Składniki:

500 g dużej fasoli Jaś lub średniej
30 dag boczku wędzonego
4 średnie ziemniaki
1 marchewka
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka majeranku

Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc, (trzeba pamiętać o tym żeby garnek był odpowiednio większy gdyż fasola po namoczeniu podwoi swoją objętość), odlewamy wodę w której się moczyła i zalewamy ponownie zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu.

W tym samym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy na patelni aż się zrumieni, wrzucamy do gotującej się fasoli. Dodajemy również marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i gotujemy wszystko do czasu aż fasola będzie miękka. Pod koniec dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, w razie potrzeby dolewamy wodę.

Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, majerankiem oraz wyciśniętym czosnkiem (oczywiście nie muszą to być cztery ząbki, jeśli za nim nie przepadamy można dodać 1 ). Jak ziemniaki będą miękkie zupa jest gotowa, dobrze jest rozgnieść kilka ugotowanych fasolek lub przetrzeć je przez sitko.