Ponieważ wiosna w tym roku wyjątkowo nie rozpieszcza nas wysokimi temperaturami, dlatego ciągle mam ochotę na potrawy, które dodają mi energii. Mimo szczerych chęci za zimno na odchudzanie :).

Kapuśniak

Kapuśniak

Składniki
30-40 dag kapusty kiszonej
15-20 dag chudego boczku wędzonego
1 marchewka
1 mała pietruszka
5-6 średnich ziemniaków
3 ziarenka ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka mąki
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż się zarumieni. Przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Do garnka wlewamy około 2 litrów wody dodajemy startą marchew i pietruszkę, liść ziele gotujemy. W tym samym czasie na patelni najpierw podsmażamy, a potem dolewając odrobinę wody dusimy odciśnięta i drobno pokrojoną kapustę. Do warzyw dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, a kiedy będą już prawie miękkie przekładamy podsmażoną kapustę, która powinna w tym czasie na patelni zmięknąć. Całość gotujemy. Na patelni wlewamy olej i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę.(czyli chwilę smażymy mąkę uważając żeby się nie spaliła, a była tylko lekko rumiana). Przekładamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut aż wszystko będzie miękkie. Kapuśniak doprawiam na koniec ponieważ boczek i kapusta są już słone więc łatwo go przesolić dodając sól już na samym początku.