Dzisiaj zapraszam Was na pyszną, aksamitną grochówkę z dodatkiem pachnących, maślanych grzanek.

Grochówka_z_kiełbasa_i_grzankami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Grochówka_z_kiełbasa_i_grzankami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
400 g grochu łuskanego
1 marchewka
1 mała pietruszka
½ małego selera
1 średnia cebula
2-3 l bulionu
kilka kromek bagietki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
20 dag kiełbasy
2 łyżki majeranku
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz

Groch przed gotowaniem dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie dokładamy pokrojone warzywa, przyprawy i czosnek. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie, w miarę potrzeby dolewamy bulion.

W czasie kiedy zupa się gotuje, kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy na patelni aż się ładnie zrumieni. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy bagietkę pokrojoną w kostkę. Rumienimy grzanki z każdej strony, uważając żeby się nie spaliły.

Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy majeranek i całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przelewamy do miseczek, a na wierzch układamy podsmażoną kiełbasę i grzanki