Zupa fasolowa

Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa, dla miłośników fasoli i czosnku wprost idealna.

To_co_lubię_gotuje_i_polecam_Zupa_fasolowa

To_co_lubię_gotuje_i_polecam_Zupa_fasolowa

 

Składniki:

500 g dużej fasoli Jaś lub średniej
30 dag boczku wędzonego
4 średnie ziemniaki
1 marchewka
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka majeranku

Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc, (trzeba pamiętać o tym żeby garnek był odpowiednio większy gdyż fasola po namoczeniu podwoi swoją objętość), odlewamy wodę w której się moczyła i zalewamy ponownie zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu.

W tym samym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy na patelni aż się zrumieni, wrzucamy do gotującej się fasoli. Dodajemy również marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i gotujemy wszystko do czasu aż fasola będzie miękka. Pod koniec dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, w razie potrzeby dolewamy wodę.

Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, majerankiem oraz wyciśniętym czosnkiem (oczywiście nie muszą to być cztery ząbki, jeśli za nim nie przepadamy można dodać 1 ). Jak ziemniaki będą miękkie zupa jest gotowa, dobrze jest rozgnieść kilka ugotowanych fasolek lub przetrzeć je przez sitko.

 

 

 

 


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam