Wiśniowe bułeczki z serem

Sezon wiśniowy jeszcze trwa dlatego dzisiaj zapraszam na pyszne bułeczki wiśniowe. U nas zostały nazwane wiśniowiankami 😉 Są pyszne i puszyste.

Wiśniowe bułeczki z serem

Wiśniowe bułeczki z serem

Składniki:
450 g mąki pszennej
1 jajko
80 g cukru
70 g miękkiego masła
duża szczypta soli
20 dag świeżych drożdży
260 ml ciepłego mleka
500 g wydrylowanych wiśni
300 g serka Bieluch
4 łyżeczki cukru pudru

Serek mieszamy z cukrem pudrem.
Drożdże łączymy w miseczce z 1 łyżeczką cukru, jedną łyżeczką mąki i częścią mleka. Mieszamy (konsystencja śmietany) i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zacznie rosnąć.
Pozostałe składniki łączymy w misce dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy dość długo. Przekładamy na stolnicę, jeśli bardzo się klei możemy podsypać odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy (grubość 1,5 – 2 cm. Szklanką, miską lub foremką wykrawamy dowolne kształty, na środek kładziemy serek a na wierzch układamy wiśnie.
Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około godzinę do ponownego wyrośnięcia. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy około 20-30 minut do czasu aż się ładnie zrumienią.
Bułeczki polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny. Do pełnej szklanki z cukrem pudrem dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy do czasu aż powstanie lukier. (Sok dolewamy stopniowo ponieważ szybko rozrzedza cukier).


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam