Torcik truskawkowy

Tak wiem, wiem, że teraz jest pora na pieczenie świątecznych wypieków, ale powoli musimy zrobić miejsce w zamrażalniku na kolejną porcję pachnących truskawek. Do sezonu truskawkowego zostały nam tylko dwa miesiące, więc do dzieła.

Torcik truskawkowy

Składniki:

0,5 kg truskawek mrożonych
250 serka mascarpone
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1 galaretka truskawkowa

 
Biszkopt upieczony w formie 24 cm kroimy na pół. Każdą część nasączamy sokiem z pomarańczy, tylko tyle żeby był lekko wilgotny. Jeśli nie mamy pomarańczy można pominąć tę czynność. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Truskawki lekko rozmrażamy i traktujemy je blenderem, dodajemy cukier puder (ilość cukru może być różna w zależności od tego jak mocno słodkie mamy truskawki) miksujemy, dodajemy serek mascarpone. Wcześniej namoczoną żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści, lekko przestudzoną wlewamy powoli do masy truskawkowej miksujemy. Przekładamy biszkopt i wstawiamy do lodówki, jak stężeje na wierzch wylewamy rozpuszczoną galaretkę truskawkową, ponownie wkładamy do lodówki i zostawiamy na kilka godzin.

Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy

 

 


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam