Tarta z łososiem

Dzisiaj propozycja obiadowa. Samo ciasto możemy zrobić i upiec dzień wcześniej. Drugiego dnia dokładamy sam farsz, zapiekamy i smaczny, zdrowy obiad mamy gotowy. Spróbujcie. Pamiętajcie tylko żeby farsz i masę jajeczną dobrze doprawić do smaku gdyż sama cukinia jest dosyć mdła.

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Składniki na ciasto:
150 g schłodzonego masła
260 g mąki pszennej
1 jajko
2 szczypty soli

 
Składniki na farsz:
500 g cukinie bez skórki i nasion (waga po obraniu) około 3 średnich cukinii
400 g łososia
1 średnia cebula
olej do smażenia 6-7 łyżek
3 łyżki soku z cytryny

 
Składniki na masę jajeczną:
3 jajka
150 ml śmietanki słodkiej 30 %
250 g sera żółtego
sól
pieprz

 
Masło siekamy z mąką i solą, po chwili dodajemy jajko i wyrabiamy szybko ciasto. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ciasto podsypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na wielkość formy ( ja użyłam o średnicy 30 cm), ew. bezpośrednio przekładamy ciasto i ugniatamy palcami. Nakłuwamy widelcem.

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

 

 

 

 

 

 

Przykrywamy folią i obciążamy tartę fasolą, grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy folię, zmniejszamy moc piekarnika i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

 

 

 

 

 

 

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

 

 

 

 

 

 

Cukinię obieramy, pozbywamy się nasion i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni do czasu, aż będzie miękka i zacznie się lekko rumienić. Dokładamy cukinię i dusimy jeszcze około 10 minut do czasu aż zmięknie, a cały płyn wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy. Łososia kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch upieczonej tarty rozkładamy cukinię z cebulą, a na to kładziemy łososia.

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

 

 

 

 

 

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka mieszamy ze śmietanką i serem startym na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną równomiernie wylewamy na tartę.

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

 

 

 

 

 

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Smakuje idealnie na ciepło jak i na zimno.

 

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam