Tarta owocowa

Lekkie, smaczne ciasto idealne na zbliżające się upały. Mocno owocowa.

Tarta owocowa

Tarta owocowa

Składniki:
około 300 g owoców ja użyłam 300 g malin i garść czerwonych porzeczek
2 łyżki bułki tartej do obsypania tarty
na ciasto:
360 g mąki
80 g cukru
250 g masła
na masę:
100 ml śmietanki 30 %
2 żółtka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
W misce wymieszać mikserem mąkę, miękkie masło i cukier do uzyskania konsystencji piasku. ¾ ciasta wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, dokładnie ugnieść, spód ponakłuwać widelcem. Moja forma miała 27 cm średnicy. Następnie piec w 200 C około 15 minut (czas pieczenia jest zawsze indywidualny dla każdego piekarnika), pieczemy aż się lekko zrumieni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy kolejno żółtka, miód i mąkę, chwilę miksujemy. Wylewamy na wcześniej podpieczony spód, na wierzch wykładamy maliny i całość posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy dalej w temp 180 C około 40 minut, aż się ładnie zrumieni.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam