Tarta jeżynowa

W ten pochmurny, deszczowy dzień zapraszam na pyszną słoneczną tartę. Lekka i delikatna, musicie spróbować.

Tarta jeżynowa

Tarta jeżynowa

Składniki:
250 g ciasteczek ( ja użyłam Krakuski zbożowe)
80 g roztopionego masła
400 g jeżyn
450 ml śmietanki 30 lub 36 %
4-5 łyżek cukru (wg smaku)
3 czubate łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

 
Ciasteczka kruszymy w malakserze lub rozgniatamy na drobny piasek, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Na spód tortownicy (26 cm) wykładamy ciastka i dokładnie ugniatamy, wstawiamy do lodówki.

 
Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody odstawiamy aż napęcznieje, po kilku minutach wlewamy gorącą wodę ok. 1/3 szklanki. Mieszamy do czasu aż się rozpuści. Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sito, powstały mus podgrzewamy, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dolewamy wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy i całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzony mus jeżynowy i delikatnie mieszamy całość. Wylewamy na wcześniej przygotowane ciasteczka, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy całymi owocami.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam