Sok z czarnych porzeczek

Zapas witaminy C na zimę zrobiony, czarna porzeczka jest uważana za kopalnię składników odżywczych i witamin. Zawiera ogromne ilości witaminy C, B1, B2, B6, B9, D, E, K, P, pektyny, kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, sole fosforu, żelaza i potasu. Po prostu samo zdrowie. Pierwsza tura 16 kg, za kilka dni powtórka z rozrywki.

Sok z czarnych porzeczek

Sok z czarnych porzeczek

Składniki:
7 kg czarnych porzeczek
3 kg cukru (lub do smaku – wszystko zależy od gatunku porzeczek, jedne są mniej inne bardziej słodkie).

 
Przygotowanie :
Porzeczki dokładnie przebieramy, myjemy. Umieszczamy w sokowniku. Całość podgrzewamy, a sok jest odprowadzamy rurką do garnka. Do garnka z sokiem wsypujemy cukier, całość zagotowujemy. Gorący sok przelewamy do słoików, gorący zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.
Dla osób nie posiadających sokownika:
Porzeczkę wkładamy do garnka, lekko rozgniatamy. Gotujemy do czasu aż puszczą sok, przecieramy przez sito. Do przetartej porzeczki wsypujemy cukier i zagotowujemy i dalej postępujemy jak w przypadku wersji z sokownikiem.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam