Przepis na śledzie, które możemy zrobić kilka dni wcześniej. Wymagają odrobinę wprawy, ale na pewno sobie świetnie poradzicie. Są pyszne. Polecam.

Śledzie_ze_śliwką_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Śledzie_ze_śliwką_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
7 płatów śledziowych
14 dużych śliwek suszonych lub wędzonych
1 duża cebula
olej rzepakowy
mleko
wykałaczki

Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie opłukujemy wodą i osączamy na ręczniku papierowym.

Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 5 minut i osączamy na sicie.

Płaty śledziowe kroimy wzdłuż. Na każdym płacie układamy kilka piórek cebuli i po jednej dużej, lub 2 małych śliwkach. Spinamy na brzegach wykałaczką i kroimy na pół. Wkładamy do słoika. Tak postępujemy do czasu wykorzystania wszystkich płatów. Na koniec całość zalewamy olejem i odstawiamy na 2-3 dni do lodówki.

Śledzie_ze_śliwką_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Śledzie_ze_śliwką_To_co_lubie_gotuje_i_polecam