Na wigilijnym stole zawsze pojawiają się śledzie, które można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję przepis na moje ulubione śledzie w śmietanie. Nie potrzebujemy wielu składników, są szybkie i proste do zrobienia. A Wy jakie śledzie lubicie najbardziej?

Śledzie_w_śmietanie_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Śledzie_w_śmietanie_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
4-5 płatów śledziowych
1 duże jabłko
1 duża cebula
3-4 łyżki śmietany 22%

Śledzie moczymy minimum przez godzinę w wodzie, zmieniając raz wodę. Po tym czasie osączamy z nadmiaru na ręczniku papierowym i kroimy je na 1 cm kawałki. Układamy na półmisku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, jabłko obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Cebulę mieszamy z jabłkiem i dodajemy śmietanę, jeśli zrobimy to szybko jabłko nie zdąży nam ściemnieć. Wykładamy na śledzie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę. Smacznego.