Żeby ktoś mógł piec ciasta, ktoś musi zrobić śledzie. 🙂 Dzisiaj kolejny przepis na pyszne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami.

Śledzie_w_pomidorach_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Śledzie_w_pomidorach_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
4 płaty filetów śledziowych
2 duże cebule
4 łyżki oleju
2 łyżki dobrego ketchupu (czytajmy skład)
80 g koncentratu pomidorowego
garść rodzynek
¼ szklanki wody
1 łyżka miodu
duża szczypta pieprzu
duża szczypta cynamonu

Cebulę kroimy w drobną kostkę, odrobinę solimy i smażymy na oleju do czasu, aż będzie miękka. Nie rumienimy.

Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, chwilę dusimy i dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki, pieprz, cynamon i miód. Chwilę smażymy, studzimy.

Śledzie moczymy minimum przez godzinę w wodzie, zmieniając wodę. Osączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym i kroimy je na dowolnej wielkości kawałki.

Śledzie układamy warstwami na przemian z wystudzonym sosem pomidorowym. Odstawiamy na minimum kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.