Święta święta i po świętach, a dla tych, którzy myślą już o Sylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem.

Śledź_pod_buraczkiem_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Śledź_pod_buraczkiem_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
8 filetów śledziowych
3 cebule
4 buraki
6 ziemniaków
3 jajka
sól
pieprz
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
250 ml kwaśnej śmietany
380 ml majonezu

Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimy w drobną kostkę.

Śledzie moczymy w wodzie minimum godzinę, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski.

W misce łączymy śmietanę z majonezem.

Na dnie sporej miski układamy część śledzi, posypujemy połową cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce o grubych oczkach trzemy buraki, delikatnie je rozkładamy widelcem, oprószamy solą, pieprzem. Na buraki ścieramy 3 ziemniaki, rozrzucamy widelcem, ponownie oprószamy solą i pieprzem. Polewamy sosem. Powtarzamy kolejno warstwy śledzie, cebula, sos, buraki, ziemniaki, sos.
Na wierzch ścieramy jajka. Posypujemy koperkiem i pietruszką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Smacznego.