Po tylu słodkościach przyszła pora na coś bardziej wytrawnego. Macie ochotę na śledzie? Sałatka jest wyrazista w smaku dlatego, żeby przełamać jej smak można dodać łyżkę majonezu lub jogurtu.

Sałatka _śledziowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Sałatka _śledziowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
4-5 płatów śledziowych
200 g marynowanych pieczarek
1 średnia czerwona cebula
2 ogórki kiszone
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej
majonez lub jogurt
pieprz

Śledzie zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie osuszamy je na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę.

Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Pieczarki osączamy z zalewy i większe dzielimy na pół.
Wszystkie składniki łączymy w misce, dolewamy 2-3 łyżki oleju i ew. majonez oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem.