Śledzie w pomidorach z rodzynkami

Żeby ktoś mógł piec ciasta, ktoś musi zrobić śledzie. 🙂 Dzisiaj kolejny przepis na pyszne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami.

Śledzie_w_pomidorach_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Śledzie_w_pomidorach_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
4 płaty filetów śledziowych
2 duże cebule
4 łyżki oleju
2 łyżki dobrego ketchupu (czytajmy skład)
80 g koncentratu pomidorowego
garść rodzynek
¼ szklanki wody
1 łyżka miodu
duża szczypta pieprzu
duża szczypta cynamonu

Cebulę kroimy w drobną kostkę, odrobinę solimy i smażymy na oleju do czasu, aż będzie miękka. Nie rumienimy.

Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, chwilę dusimy i dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki, pieprz, cynamon i miód. Chwilę smażymy, studzimy.

Śledzie moczymy minimum przez godzinę w wodzie, zmieniając wodę. Osączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym i kroimy je na dowolnej wielkości kawałki.

Śledzie układamy warstwami na przemian z wystudzonym sosem pomidorowym. Odstawiamy na minimum kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam