Sernik z brzoskwiniami

Sernik, którego nie może zabraknąć w te święta. Jest pyszny, delikatny i wyjątkowo smaczny. Polecam.

Sernik_z_brzoskwiniami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Sernik_z_brzoskwiniami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na stolnicę wysypujemy mąkę, siekamy masło z cukrem, proszkiem i żółtkami. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i każdą część owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Składniki możemy również umieścić w malakserze i szybko wyrobić.
Jedną część zimnego, twardego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy do formy o wielkości 23×36. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut.

Masa serowa:
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka – czytajmy skład – nie kupujemy tych, które zawierają konserwanty).
3 całe jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g masła
¾ szklanki drobnego cukru

Ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę i twaróg na przemian małymi porcjami. Ubijamy do czasu połączenia się składników.
Masę serową wykładamy na wcześniej podpieczony spód.

Na ser kładziemy brzoskwinie pokrojone na kawałki. (3 puszki brzoskwiń)
Białka ubijamy z 0,5 szklanki drobnego cukru na sztywną pianę. Wykładamy na wierzch brzoskwinie pokrojone na kawałki. Na ubite białka ścieramy drugą część schłodzonego, ciasta.
Pieczemy około godziny w 180 C. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy masa serowa stężeje.

Sernik_z_brzoskwiniami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Sernik_z_brzoskwiniami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam