Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę z marchewki, jajka i tuńczyka. Nadaje się idealnie na kolację, drugie śniadanie do pracy. Będzie się również ładnie prezentowała na Wielkanocnym stole. Jest delikatna w smaku i szybka w przygotowaniu.

Sałatka_z_marchewką_i_tuńczykiem_To_co_lubie_gotuję_i_polecam

Sałatka_z_marchewką_i_tuńczykiem_To_co_lubie_gotuję_i_polecam

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mały majonez 170 ml
3 średnie marchewki
2 średnie cebule
1 duży pęczek natki pietruszki
4 jajka
sól, pieprz

Marchewkę ugotować do miękkości, cebulę pokroić w drobną kostkę (można ją sparzyć wrzątkiem , a potem wystudzić i osuszyć, będzie łagodniejsza), jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek.

Na spód przezroczystej salaterki wyłożyć osączonego z wody i rozdrobnionego tuńczyka, następnie warstwami startą marchewkę, sól, pieprz i połowę majonezu, cebulę, starte żółtka, ponownie sól, pieprz i resztę majonezu, połowę natki pietruszki, a na nią starte białka. Całość solimy i posypujemy pozostałą pietruszką.