Sałatka z marchewką i tuńczykiem

Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę z marchewki, jajka i tuńczyka. Nadaje się idealnie na kolację, drugie śniadanie do pracy. Będzie się również ładnie prezentowała na Wielkanocnym stole.
Jest delikatna w smaku i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mały majonez 170 ml
3 średnie marchewki
2 średnie cebule
1 duży pęczek natki pietruszki
4 jajka
sól, pieprz

 
Marchewkę ugotować do miękkości, cebulę pokroić w drobną kostkę (można ją sparzyć wrzątkiem , a potem wystudzić i osuszyć, będzie łagodniejsza), jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek.
Na spód przezroczystej salaterki wyłożyć osączonego z wody i rozdrobnionego tuńczyka, następnie warstwami startą marchewkę, sól, pieprz i połowę majonezu, cebulę, starte żółtka, ponownie sól, pieprz i resztę majonezu, połowę natki pietruszki, a na nią starte białka. Całość solimy i posypujemy pozostałą pietruszką.

Sałatka z marchewką i tuńczykiem

Sałatka z marchewką i tuńczykiem

 

Sałatka z marchewką i tuńczykiem

Sałatka z marchewką i tuńczykiem

 


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam