Rolada czekoladowa

Zanim w końcu doczekamy się wiosny i odrobiny słońca proponuję poprawić sobie nastrój solidną porcją czekoladowej rolady. Czekolada jest dobra na wszystko 🙂

Rolada_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Rolada_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
500 ml śmietanki 30 % lub 36 %
20 g kakao
120 g drobnego cukru
4 jajka
30 g czekolady
80 g mąki
40 g wiórków kokosowych
160 g dżemu np. wiśniowego
gorzka czekolada

Śmietankę zagotowujemy z 20 g cukru i kakao. Dodajemy 30 g połamanej czekolady i mieszamy, aż się rozpuści, a wszystkie składniki dokładnie się połączą. Studzimy i wstawiamy do lodówki żeby się schłodziła. Zimną masę ubijamy na sztywno, aż powstanie krem.

Białka ubijamy ze 100 g cukru na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i wiórki kokosowe. Całość miksujemy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha z piekarnika). Pieczemy około 15 minut w 200 C uważając żeby się zbytnio nie przypiekła.

Ciepłą roladę wykładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną, usuwamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy smarujemy dżemem, na dżem wykładamy ¾ masy i równo rozsmarowujemy. Zwijamy roladę. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Czekoladę gorzką ścieramy na grubej tarce i posypujemy roladę. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego.

Rolada_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Rolada_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam