Risotto ze szpinakiem

Kto lubi risotto ? Ja przepadam. Do tej pory jadałam pyszne risotto w ulubionej włoskiej restauracji, ale zmienili kucharza i to już nie to samo. Postanowiłam w końcu zrobić sama i naprawdę efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Risotto ze szpinakiem

Risotto ze szpinakiem

Składniki:
300 g ryżu do risotto (np. Arborio)
600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2 i ½ łyżki masła
100 ml białego wina
150 g szpinaku
100 g sera blue np. Lazur
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

 
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę razem z masłem, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy do czasu aż się zeszkli (nie rumienić). Dodajemy ryż i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Po chwili dolewamy wino i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn, następnie dolewamy stopniowo bulion, (np. 1 łyżkę wazową), mieszamy i przykrywamy. Jak ryż wchłonie cały płyn ponownie dodajemy bulion i tak do czasu aż ryż zmięknie, ale trzeba uważać żeby się nie rozgotował.

 
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Po chwili dorzucamy umyty i posiekany szpinak. Chwilę smażymy, aż cała woda odparuje. Szpinak możemy zblendować, ale jeśli był drobno posiekany to nie trzeba. Dodajemy sól, pieprz do smaku.
Szpinak dokładamy do ryżu i całość dokładnie mieszamy, dodajemy sok z cytryny. Jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 1/3 sera i całość mieszamy. Zostawiamy na minutę i po chwili przekładamy na talerze. Całość posypujemy rozdrobnionym serem. Smacznego.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam