Papryka marynowana

Za mną kolejna, pracowita sobota. Tym razem na tapecie była czerwona papryka. Robię ją co roku kilkadziesiąt słoików, jest idealna do kanapek czy sałatek. Z podanej ilości 5kg wychodzi 12 słoiczków 0,54. Zapraszam. 🙂

author przez asikm77

Sałatka z buraczków

Kolejny przepis na przetwory zimowe, tym razem robiłam buraczki tak jak co roku, gdyż wszyscy je bardzo lubimy. Zawsze przygotowuję około 40 słoiczków. 🙂

author przez asikm77

Ketchup z cukinii

Szał na ketchup z cukinii trwa i słusznie, bo jest on naprawdę pyszny. Kto nie zna i nie robił, niech koniecznie spróbuje. Jeśli lubicie ketchup pikantny to pod koniec dodajcie do niego pieprz i paprykę ostrą. Na jednej porcji ketchupu na pewno nie skończycie. 😉 Zapraszam. 🙂

author przez asikm77

Sok malinowy

Maliny to kolejny owoc, który powinno się zapakować w słoiczki na zimę. Jak pewnie wiecie ma mnóstwo witamin, zawiera potas, magnez. Jest doskonały podczas wszelkich infekcji i przeziębień. Działa rozgrzewająco i napotnie. Nie powinno go zabraknąć w każdej domowej spiżarni. 🙂

author przez asikm77

Sałatka szwedzka z marchewką

Szał na robienie przetworów zimowych w pełni. Ogórki kiszone, konserwowe i z musztardą zrobione, teraz czas na sałatkę szwedzką z marchewką. Jakie Wy przygotowujecie przetwory na zimę, co musi być przygotowane obowiązkowo w Waszych domach? 🙂

author przez asikm77

Dżem z czarnej porzeczki / galaretka

Powoli zaczynamy robić zapasy zimowe, chociaż odrobinę lata zapakować w słoiczki, by potem cieszyć się smakiem i zapachem pysznych owoców i warzyw. Soki z czarnej porzeczki zrobione, dzisiaj pora na dżem, idealny do ciast lub naleśników albo po prostu na kanapkę.  W efekcie otrzymamy pyszny, pachnący dżem o konsystencji galaretki. 🙂

author przez asikm77

Kwas buraczany

Pyszny, aromatyczny kwas buraczany z którego przygotujemy barszcz czerwony. Jest banalnie prosty i wystarczy tylko 5 dni żeby cieszyć się jego smakiem.

author przez asikm77

Borówka leśna (brusznica) – powidła

Znacie? Lubicie? Jeśli nie to serdecznie zapraszam Was do zrobienia takiej borówki. Jest idealna do mięs pieczonych, świątecznego indyka czy nawet zwykłych kotletów mielonych, a do tego ma mnóstwo witamin. Ja ją uwielbiam. Jeśli macie możliwość zebrania lub kupienia to polecam.

author przez asikm77

Przecier pomidorowy

Kilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti.

author przez asikm77

Ketchup domowy

Pomidorowego szaleństwa ciąg dalszy. Dzisiaj ketchup, każdy kto próbował domowego ketchupu wie, że smakuje o niebo lepiej od tego kupowanego. Przepis na 4 słoiczki 0,25.

author przez asikm77

Ogórki konserwowe

Ostatnia propozycja w tym roku jeśli chodzi o przetwory z ogórkami w roli głównej. Dzisiaj przepis na ogórki konserwowe.

author przez asikm77

Suszone pomidory

Zjawiskowe, suszone pomidory to idealna przekąska i pyszny dodatek do różnych mięs, kanapek, sałatek. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a zapach jaki unosi się podczas przygotowania jest obłędny. Zapraszam miłośników suszonych pomidorów i nie tylko. 🙂

author przez asikm77

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam