Likier kawowy

W ferworze przygotowań do świąt namawiam Was do poświęcenia kilku minut na zrobienie ekspresowego likieru kawowego, który z pewnością umili Wam niejeden wieczór. Ładnie zapakowany może być idealnym prezentem dla kogoś bliskiego, możecie użyć go także do deserów, nasączania biszkoptów w tiramisu. Zapraszam 🙂

author przez asikm77

Tort miodowy – miodownik

Miodownik to idealne ciasto na święta, idealne z dwóch powodów. Pierwszy to dlatego, że jest wyjątkowo smaczne, a drugi to taki, że można, a właściwie trzeba przygotować je kilka dni przed świętami. Jak wiadomo mamy wtedy mnóstwo pracy dlatego idealnie jest rozłożyć sobie przygotowania świąteczne na kilka dni. Żeby miodownik był naprawdę smaczny musi poleżeć […]

author przez asikm77

Drożdżowa gwiazda z makiem

Jeśli chcecie zaskoczyć w te święta swoich bliskich oryginalnym przepisem to zapraszam Was do zrobienia pysznej gwiazdy makowej. Ciasto jest puszyste, delikatne i wyjątkowe smaczne. Będzie pięknie wyglądało na świątecznym stole.

author przez asikm77

Sernik królewski

Kolejny klasyczny sernik, który pewnie większość z Was z zna, to sernik królewski z dodatkiem ciemnego kakao. Jest bardzo delikatny i wyjątkowo smaczny. Kto zna łapka w górę, kto nie zachęcam do pieczenia bo naprawdę warto. 🙂

author przez asikm77

Kruche ciasteczka

Jeśli upiekliście już pierniczki to teraz pora na kruche ciasteczka pachnące wanilią i cynamonem. Takie ciasteczka to nieodłączny element przedświątecznych wypieków. Wspólne przygotowanie ich to świetny pomysł na spędzenie popołudnia razem z rodziną w kuchni. 

author przez asikm77

Skórka pomarańczowa – kandyzowana – Jak zrobić skórkę kandyzowaną

Nie wyobrażam sobie zrobienia keksu, makowca czy babki wielkanocnej bez dodatku skórki pomarańczowej. Te kupowane w sklepie mają w składzie całą masę zbędnych ulepszaczy i innej chemii. Dlatego ja obok przyprawy do piernika zawsze na święta przygotowuję również skórkę pomarańczową i cytrynową – kandyzowaną, do czego i Was zachęcam. Zrobienie jej jest banalnie proste, a […]

author przez asikm77

Pulled pork – szarpana wieprzowina

Pulled pork, wieprzowina długo pieczona. Mięso, które po upieczeniu jest wyjątkowo delikatne i miękkie. Świetnie pasuje do kanapek, wszelkiego rodzaju tortilli czy pit. Pasuje idealnie na ciepło jak i na zimno. Można pokroić je na grube plastry, polać powstałym podczas pieczenia sosem i podać z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki czy kasza. Samo przygotowanie jej nie […]

author przez asikm77

Ciasto czekoladowo – orzechowe

Wczoraj zrobiłam wyjątkowo smaczne i pachnące czekoladą ciasto, w sam raz na zbliżającą się słotę jesienną. Czekolada wpływa na poprawę nastroju, dodaje energii, likwiduje zmęczenie, a orzechy włoskie zawierają kwasy omega – 3, obniżają poziom złego cholesterolu. Dlatego kawałek (lub dwa) 😉 tego pysznego ciasta może mieć na nas bardzo dobroczynny wpływ. Do tego filiżanka […]

author przez asikm77

Ciasto orzechowe (orzechowiec)

Po dłuższej nieobecności zapraszam Was na bloga po przepis na pyszne, mocno orzechowe ciasto. Idealne na zimne jesienne dni, ciasto, które z każdym dniem smakuje lepiej. 😉

author przez asikm77

Sernik z rosą

Już od dawna szykowałam się do zrobienia tego sernika, serniki wszelakie uwielbiam. Ten jest bardzo efektowny, kropelki rosy, które pojawiają się po upieczeniu wyglądają bardzo ładnie. 🙂

author przez asikm77

Sernik krakowski

Jeden ze smaczniejszych i bardziej popularnych serników to sernik krakowski, nie może go zabraknąć również w te święta. Jeśli jeszcze nie robiliście to wrzucam przepis. Zapraszam. 🙂

author przez asikm77

Sernik na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi

Przepisów na serniki jest mnóstwo, ja wczoraj upiekłam sernik na kruchym spodzie z dodatkiem powideł śliwkowych. Dzięki temu, że powidła są lekko kwaśne słodki smak sernika jest odrobinę przełamany lekko kwaśnymi powidłami i smakuje wyśmienicie, tak jak lubię. Sernik po upieczeniu i wystudzeniu możecie dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą czy polukrować. Z pewnością […]

author przez asikm77

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam