Jedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj kojarzy nam się z jesienią, wtedy właśnie najczęściej ją gotujemy, ale również zimą smakuje pysznie. Jest bardzo rozgrzewająca i prosta do zrobienia. Mniam. 🙂
Dynię obieramy, kroimy na kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 min.
W tym czasie kroimy cebulkę w kostkę i lekko rumienimy na łyżce masła. Upieczoną dynię przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, obrane i pokrojone w plastry marchewki. Dodajemy ziele i liść laurowy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
Wyławiamy przyprawy, a całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, imbirem oraz cynamonem. Dodajemy część śmietanki i dokładnie mieszamy ew.blendujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możecie ją rozcieńczyć bulionem.
Zupę przelewamy do miseczek posypujemy grzankami, uprażonymi pestkami dyni. Smacznego 🙂