Dzisiaj przepis na smaczną zapiekankę, idealna na weekendowy obiad, smaczna zarówno w dniu przygotowania jak i kolejnego dnia, odgrzana w piekarniku lub na patelni. Naprawdę smaczna.

zapiekanka ryżowa to co lubię gotuję i polecam
zapiekanka ryżowa to co lubię gotuję i polecam
Ugotować pierś w lekko osolonej wodzie, pokroić w kostkę (będzie się rozpadać ale nie przejmujemy się tym).
Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, do czasu aż będzie prawie miękki (będzie jeszcze zapiekany). Podczas gdy ryż się gotuje kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na kilku łyżkach oleju rzepakowego, jak będzie rumiana przełożyć do większego garnka lub miski. Ugotowany ryż odcedzić i gorący przełożyć do garnka, wszystkie składniki delikatnie razem mieszać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, również podsmażyć na kilku łyżkach oleju do czasu aż będzie miękka i lekko podrumieniona. Całość wymieszać, dodać cukier, curry, paprykę słodką, 1/3 startego sera, natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do pozostałych składników.
Składniki lepiej dadzą się wymieszać kiedy są jeszcze ciepłe. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać pozostałym serem.
Zapiekać ok 30-40 minut w 160 stopniach.