Kilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti.

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Składniki:
5 kg pomidorów Lima
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Następnie pomidory przecieramy przez sitko. Wlewamy ponownie do garnka z grubym dnem, dodajemy sól i cukier. Odparowujemy przez około 2-3 godzin na małym ogniu. Gorący przecier przelewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy.
Pasteryzacja:
Na dno garnka kładziemy 2 warstwy ręcznika papierowego, wkładamy słoiki, dolewamy wodę do ¾ wysokości. Zagotowujemy i od chwili zagotowania pasteryzujemy 10 minut. Gotowe.