Chyba każdy z nas przygotowuje na zimę zapas ogórków kiszonych. Pachnące, chrupiące ogórki do sałatki jarzynowej, zupy ogórkowej, kanapek mmmm pycha. Ja chciałabym się dzisiaj podzielić swoim przepisem, takie ogórki robi moja mama i takie robię teraz ja. Jak duży zapas robicie na zimę? U mnie 60 słoików już gotowych. 🙂

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Składniki na 1 słoik 0,9 L
ogórki
koper 1 baldach
3 duże ząbki czosnku
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 czubata łyżka soli

Ogórki dokładnie myjemy, układamy ciasno w słoiku. Na spód słoika lub z boku wkładamy baldach kopru, dorzucamy ziele angielskie, czosnek (przekrojony na pół), liść laurowy i łyżkę soli. Zalewamy zimną wodą. Zakręcamy słoiki i zostawiamy na 4-5 dni w temp pokojowej. Obserwujemy czy jakaś zakrętka nie przecieka i ew. zmieniamy. Kiedy ogórki zmienią kolor można je wystawić w chłodne miejsce.