Pomidorowego szaleństwa ciąg dalszy. Dzisiaj ketchup, każdy kto próbował domowego ketchupu wie, że smakuje o niebo lepiej od tego kupowanego. Przepis na 4 słoiczki 0,25.

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Składniki:

2 kg pomidorów Lima
1 jabłko
2 cebule
4 ząbki czosnku
ćwiartka selera
2 marchewki
30 ml octu winnego
2 łyżki oleju
4 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu
4 goździki
pół łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
1-2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Marchewkę i seler obieramy ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy ziele, pieprz, gorczycę, liść laurowy, goździki. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.

Pomidory i warzywa przecieramy przez gęste sito wybierając wszystkie przyprawy. Ja do przecierania używałam okrągłej drewnianej pałki co znacznie ułatwiło przecieranie. Przetartą masę doprawiamy solą, cukrem, papryką i octem winnym, olejem. Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa uzyska odpowiednią konsystencję, po wystudzeniu ketchup jeszcze zgęstnieje.

Gorący ketchup wkładamy do słoiczków, zakręcamy i wekujemy około 10-15 minut.
Jeśli chcemy uzyskać ketchup pikantny wtedy dodajemy paprykę ostrą ew. chili.