Sezon na szparagi trwa wyjątkowo krótko więc warto wykorzystać ten czas maksymalnie. Szparagi polubiłam całkiem niedawno 2-3 lata temu i żałuję że tak późno. Przepis pewnie dla wielu osób jest znany ale myślę, że warto go przypomnieć. Smak i zapach obłędny.

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki:

Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem
1 wiązka szparagów
6 plastrów szynki parmeńskiej
parmezan
sól

Odcinamy końcówki szparagów 1-1,5 cm (zdrewniałą część). Szynkę kroimy w plastry szerokości 1 cm i owijamy szparagi, układamy w naczyniu żaroodpornym. Solimy odrobinę i całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w temp 180 stopni przez około 40 minut.