Przepis na szybką i smaczną przekąskę. Awokado jest bardzo zdrowe, a i dodatkowa porcja kcal w te mrozy z pewnością nam się przyda.

Łódeczki_z_awokado_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Łódeczki_z_awokado_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:

1 dojrzałe awokado
1 tuńczyk w sosie własnym
3 łyżki kukurydzy z puszki
3 ogórki konserwowe
sok z cytryny lub limonki
łyżka gęstego jogurtu lub majonezu
sól
pieprz

Awokado myjemy i kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę, a miąższ delikatnie kroimy w kratkę uważając żeby nie przeciąć skórki. Wydrążamy łyżką, skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki żeby nie ściemniał.

Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy na niewielkie kawałki, ogórki kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy jogurt lub majonez i ponownie delikatnie mieszamy. Wkładamy do skórek awokado i od razu podajemy.