Dzisiaj przepis na jajka faszerowane, krojenie jajek może wydawać się skomplikowane, jednak z każdym następnym nabierzecie wprawy. Nawet jeśli skorupka odrobinę się ukruszy, po napełnieniu ich farszem nie będzie tego widać. Zapraszam do wypróbowania. Przepis wydaje się bardzo zwyczajny, jednak jajka przygotowane w ten sposób są naprawdę smaczne.

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Składniki:
8 jajek
1 pęczek koperku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
sól
pieprz
Jajka dokładnie myjemy, gotujemy na twardo, studzimy. Ostrym nożem kroimy jajko na pół, uderzając zdecydowanym ruchem. Białko i żółtko delikatnie wyjmujemy łyżeczką, starając się żeby jak najmniej uszkodzić skorupkę. Jajko kroimy w drobniutką kostkę, koperek (same piórka) drobno siekamy, mieszamy z jajkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Napełniamy dokładnie skorupki, każdą połówkę obsypujemy bułką tartą dokładnie dociskając, żeby jak najwięcej bułki zostało. Na patelni rozpuszczamy masło, układamy jajka farszem do dołu i smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż bułka się zrumieni, a farsz w skorupce dobrze zagrzeje. Podajemy z zieleniną.