Przecier pomidorowy

Kilka lat temu pierwszy raz przygotowałam taki przecier, od tej pory nie kupuję koncentratów pomidorowych i innych przetworów pomidorowych. Ten przecier idealnie nadaje się do zupy pomidorowej, sosów, spaghetti.

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Składniki:
5 kg pomidorów Lima
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Następnie pomidory przecieramy przez sitko. Wlewamy ponownie do garnka z grubym dnem, dodajemy sól i cukier. Odparowujemy przez około 2-3 godzin na małym ogniu. Gorący przecier przelewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy.

 
Pasteryzacja:
Na dno garnka kładziemy 2 warstwy ręcznika papierowego, wkładamy słoiki, dolewamy wodę do ¾ wysokości. Zagotowujemy i od chwili zagotowania pasteryzujemy 10 minut. Gotowe.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam