Dla wszystkich lubiących nalewki dzisiaj przepis 3 w 1, nalewka, pestkówka i likier. A to wszystko z 3 kg wiśni. Ja osobiście najbardziej lubię nalewkę, pestkówka jest dość mocna, a jeśli chodzi o likier to jest on dla osób lubiących słodkie trunki. Spróbujcie zrobić chociaż raz, a z pewnością będziecie ją robili co roku.

Nalewka wiśniowa

Nalewka wiśniowa

Nalewka
Wiśnie dokładnie umyć, wrzucić do słoja lub gąsiora. Dodać 60 dag cukru, odstawić na 3 dni co jakiś czas wstrząsając żeby cukier się rozpuszczał.
Po 3 dniach wlewamy pół litra wódki i odstawiamy na kolejne 3 dni. Od czasu do czasu wstrząsnąć (zamieszać).
Po 3 dniach dolać pół litra spirytusu i odstawić na 6 tygodni. Po 6 tygodniach zlewamy nalewkę, a wiśnie zostawiamy na pestkówkę.
Pestkówka
Wiśnie po odlaniu nalewki zalewamy 1 litrem czystej wódki. Po dwóch tygodniach zlewamy pestkówkę. Wiśnie zostawiamy w gąsiorze.
Likier
Wsypujemy kg cukru, odstawiamy na 2-3 tyg i po tym czasie zlewamy likier.
Wiśnie przekładamy do słoików lub jeśli ktoś ma ochotę może je zjeść. Przydadzą nam się do mięs, ew. można je zanurzyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie wtedy mamy pyszne domowe wiśnie w czekoladzie.