Lubicie nalewki? Ja uwielbiam. Kieliszek nalewki w jesienno-zimowy wieczór sprawia, że chociaż na chwilę przenosimy się do ciepłych i słonecznych dni lata. Właśnie teraz jest czas na to aby zapełnić swoją spiżarnię. 🙂 W tym roku będę robiła jeszcze nalewkę z wiśni, pestkówkę, likier, nalewkę z pigwy. Butelka własnoręcznie zrobionej nalewki to także doskonały prezent dla kogoś bliskiego. Zachęcam do zrobienia.

Nalewska truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Składniki:
2 kg truskawek, umyć, oszypułkować
0,5 kg cukru
½ l spirytusu
1 limonka
Truskawki wrzucić do słoja, ew. gąsiora, zasypać cukrem. Odstawić na 4-5 dni – raz dziennie wstrząsnąć. Wlot powinien być szczelnie zakryty grubą warstwą gazy.
Po 4-5 dniach dolać spirytus i zostawić na kolejne 5 tygodni.
Po 5 tygodniach zlać zawartość i przecedzić przez gazę, dodać sok z jednej limonki dla uzyskania klarowności. Odstawić w szczelnie zamkniętych butelkach na kolejne 2 tyg. Po tym czasie nalewka nadaje się już do picia.