Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Jeśli szukacie pomysłu na zbliżającą się kolację walentynkową, albo po prostu nie macie pomysłu na niebanalny obiad, to zapraszam do wypróbowania kurczaka w nowej odsłonie. Wygląda apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Tu szczególny ukłon w stronę Panów, tym przepisem z pewnością zaskoczycie swoją drugą połówkę. 😉

Pierś_z_kurczaka_w_cieście_francuskim_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Pierś_z_kurczaka_w_cieście_francuskim_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie świeżego szpinaku
4 plastry ulubionego żółtego sera
1 łyżeczka śmietany 22%
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej

Pierś dzielimy na pół i wkładamy do marynaty, którą robimy następująco : w miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, sporą szczyptę soli, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz, łyżeczę papryki. Piersi obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Pamiętajcie żeby nie przyrumienił się zbyt mocno ponieważ stanie się gorzki w smaku. Dodajemy szpinak i dusimy, aż zmięknie, dodajemy sól i pieprz do smaku, a na koniec łyżeczkę śmietany. Dusimy jeszcze chwilę do czasu, aż nadmiar płynu odparuje.

Piersi z kurczaka nacinamy od góry tak żeby powstały kieszonki. Jeśli podczas tej czynności zrobi się dziura nie przejmujcie się ponieważ farsz nie wypłynie, a uszkodzenie załatacie plastrem sera. Kieszonki wypełniamy farszem szpinakowym i piersi owijamy żółtym serem.

Ciasto francuskie dzielimy na pół i każdą połówkę nacinamy po skosie. (tak jak na zdjęciu).

Pierś_z_kurczaka_w_cieście_francuskim_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Pierś_z_kurczaka_w_cieście_francuskim_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Na środku umieszczamy pierś i zawijamy do środka (tak jak chałkę), następnie dokładnie smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pierś_z_kurczaka_w_cieście_francuskim_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Pierś_z_kurczaka_w_cieście_francuskim_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 minut. Pamiętajcie, że czas pieczenia podany jest orientacyjnie, każdy piekarnik piecze inaczej. Ciasto ma być w pięknym złotym kolorze.

Do takich piersi możecie podać świeży szpinak lub lekką sałatkę.

Pierś_z_kurczaka_w_cieście_francuskim_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Pierś_z_kurczaka_w_cieście_francuskim_To_co_lubie_gotuje_i_polecam


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam