Papryka faszerowana

Papryka faszerowana, szybka wersja gołąbków – farsz taki sam. Najlepiej ją zrobić teraz kiedy paprykę mamy świeżą i pachnącą słońcem.

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Składniki:
5 czerwonych papryk
600 g mielonej łopatki wieprzowej
1 szklanka ryżu
1 spora cebula
garść natki pietruszki
2 duże pomidory
sól
pieprz

 
Paprykę myjemy, odcinamy górę około 1-2 cm, wydrążamy pestki. Ryż gotujemy prawie do miękkości, odcedzamy i mieszamy z mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na kilku łyżkach oleju do czasu aż się zrumieni. Dodajemy do farszu, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku. Nadziewamy papryki i przykrywamy czapeczkami. Pomidory zalewamy gorącą wodą, po chwili wyjmujemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i w garnku dusimy do czasu aż się rozpadną. Przecieramy przez sito, sos doprawiamy solą i odrobiną cukru do smaku. Powstały sos wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzch układamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam