Oponki serowe

Oponki serowe, mój smak z dzieciństwa. Najbardziej lubiłam te małe kuleczki posypane cukrem pudrem, a teraz moja córka zajada je ze smakiem. Zróbcie, są naprawdę pyszne. Z tej porcji wychodzi ich dość sporo, ale znikają bardzo szybko.:)

Oponki_serowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Oponki_serowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
75 dag sera śmietankowego lub półtłustego
75 dag mąki
3 jajka
10 dag masła
1łyżeczka sody
½ szklanki cukru
butelka oleju lub smalec do smażenia

Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. W cieście będzie widać kawałki sera, ale nie przejmujcie się tym.

Ciasto wałkujemy na grubość od 0,5 do 1 cm, szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (temp. 170 C) po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Jeśli oponki zbyt szybko się rumienią oznacza to, że tłuszcz jest zbyt gorący.

Osączamy na ręczniku papierowym, wystudzone posypujemy cukrem pudrem.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam