Zapraszam Was dzisiaj na pyszną zapiekankę z kapusty włoskiej.

To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Zapiekanka_z_miesem_milelonym_i_kapusty_włoskiej

To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Zapiekanka_z_miesem_milelonym_i_kapusty_włoskiej

Składniki:
8-10 liści kapusty włoskiej
60 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
20 dag ryżu
1 czerwona papryka
10 plastrów boczku
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
3 łyżki oleju

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę sparzyć chwilę w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i osączyć z nadmiaru wody.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż będzie miękkie.

Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.

Ryż, mięso z cebulą i czosnkiem oraz papryką dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 3-4 kawałki boczku, następnie 2-3 liście kapusty i warstwę mięsa. Ponownie kapustę i mięso i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozkładamy pozostałe liście i boczek. Zapiekamy w 180 C, około 45 minut.

To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Zapiekanka_z_miesem_milelonym_i_kapusty_włoskiej

To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Zapiekanka_z_miesem_milelonym_i_kapusty_włoskiej