Dzisiaj przepis na smaczną zapiekankę, idealna na weekendowy obiad, smaczna zarówno w dniu przygotowania jak i kolejnego dnia, odgrzana w piekarniku lub na patelni. Naprawdę smaczna.

Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa

Składniki:

0,5 kg ryżu
30 dag kiełbasy
2 piersi z kurczaka
4 średnie cebule lub 2 duże
pęczek natki pietruszki
30 dag sera żółtego (startego )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
1 torebka łagodnego curry
olej rzepakowy ok. 0,5 szklanki
spora miska lub garnek

Ugotować pierś w lekko osolonej wodzie, pokroić w kostkę (będzie się rozpadać ale nie przejmujemy się tym).

Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, do czasu aż będzie prawie miękki (będzie jeszcze zapiekany).

Podczas gdy ryż się gotuje kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na kilku łyżkach oleju rzepakowego, jak będzie rumiana przełożyć do większego garnka lub miski. Ugotowany ryż odcedzić i gorący przełożyć do garnka, wszystkie składniki delikatnie razem mieszać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, również podsmażyć na kilku łyżkach oleju do czasu aż będzie miękka i lekko podrumieniona.

Całość wymieszać, dodać cukier, curry, paprykę słodką, 1/3 startego sera, natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do pozostałych składników.

Składniki lepiej dadzą się wymieszać kiedy są jeszcze ciepłe. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać pozostałym serem. Zapiekać ok 30-40 minut w 160 stopniach.