Dzisiaj ryba w innym wydaniu. Zapraszam na pyszną zapiekankę rybną z ziemniakami i tymiankiem.

Zapiekanka_rybna_z_ziemniakami_i_tymiankiem_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Zapiekanka_rybna_z_ziemniakami_i_tymiankiem_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
500 g filetów rybnych (np. dorsz)
5 średnich ziemniaków
200 g pieczarek
2 łyżki mąki
100 ml śmietany 22%
20 dag sera żółtego
sól
pieprz
łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
tymianek

Rybę solimy, oprószamy pieprzem i papryką. Obtaczamy w mące, nadmiar strzepujemy. Smażymy z obu stron, aż się zrumieni.

Pieczarki kroimy na dowolne kawałki i obsmażamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, około 15 minut. Kroimy w plastry 0,5 cm.

W naczyniu do zapiekania układamy rybę, na niej warstwę ziemniaków i pieczarek. Całość posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody i łyżeczką mąki, polewamy zapiekankę.

Ser ścieramy na grubej tarce i posypujemy zapiekankę. Zapiekamy w piekarniku w temp 160 C około 30 minut (do czasu aż ser się zrumieni).

Zapiekanka_rybna_z_ziemniakami_i_tymiankiem_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Zapiekanka_rybna_z_ziemniakami_i_tymiankiem_To_co_lubie_gotuje_i_polecam