Lubicie zapiekanki? Dzisiaj przepis na pyszną mięsno-ziemniaczaną z dodatkiem czerwonej soczewicy.

Zapiekanka_mięsno_ziemniaczana_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Zapiekanka_mięsno_ziemniaczana_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:

50 g masła

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

1 kg mielonej wołowiny

1 spora marchewka

3 duże pieczarki

3 łyżki czerwonej soczewicy

1 łyżeczka mąki

200 ml buliony drobiowego lub wołowego

sól

pieprz

1 kg ugotowanych ziemniaków

1 łyżka masła

1 żółtko

około ½ szklanki mleka lub śmietanki

Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy mięso, startą marchewkę, pieczarki pokrojone na dowolne kawałki i smażymy około 10 minut. Dolewamy szklankę bulionu, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki czerwonej soczewicy i dusimy kolejne 10 minut. Odlewamy płyn do szklanki wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy żeby pozbyć się ew. grudek. Wlewamy do mięsa i chwilę jeszcze dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodajemy łyżkę masła oraz żółtko rozbełtane w mleku. Dokładnie mieszamy, ziemniaki nie mogą być zbyt rzadkie.

Przekładamy na mięso i równo rozsmarowujemy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy około 30-35 minut, aż ziemniaki się zrumienią. Smacznego.

Zapiekanka_mięsno_ziemniaczana_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Zapiekanka_mięsno_ziemniaczana_To_co_lubie_gotuje_i_polecam