Zanim na dobre zaczniemy piec i gotować potrawy Wielkanocne podzielę się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych schabowych.

Schab_faszerowany_kapustą_i_grzybami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Schab_faszerowany_kapustą_i_grzybami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki
4 kotlety schabowe
500 g pieczarek
200 g kapusty kiszonej
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
1 czubata łyżeczka majeranku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Schab rozbijamy na cienkie kształtne kotlety, oprószamy solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy na drobne kawałki i rumienimy na maśle.

Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, kroimy na drobne kawałki i smażymy na odrobinie masła, po chwili dodajemy wodę i dusimy około 10 minut. Na koniec odparowujemy nadmiar płynu.

Kapustę mieszamy z grzybami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką.

Farsz nakładamy na wcześniej rozbite kotlety i składamy na pół. Brzeg przybijamy tłuczkiem.

Oprószamy mąką, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.