Teraz kiedy warzywa mają najlepszy smak, zachęcam do zrobienia ryby po grecku. Każdy ma swój ulubiony przepis na taką rybę, a ja dzisiaj dzielę się swoim.

Ryba_po_grecku_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ryba_po_grecku_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki :
1 kg ryb (np. dorsz, mintaj, miruna)
3-4 jajka
bułka tarta
3-4 łyżki mąki
olej
1-1,5 kg marchewki
1 duży seler
2 pietruszki
2 średnie cebule
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
100 ml oleju rzepakowego

Rybę kroimy na kawałki, solimy, oprószamy mąką, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (około 100 ml), wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy będzie miękka dodajemy warzywa starte na tarce o grubych oczkach. W miarę potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku. Układamy na półmisku na przemian ryba z warzywami.

Ryba_po_grecku_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ryba_po_grecku_To_co_lubie_gotuje_i_polecam