Dzisiaj przepis na szybki obiad, pulpety możecie podać z kaszą jęczmienną, gryczaną czy z ziemniakami. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu. No i smakują maluchom.

Pulpety_w_sosie_pomidorowym_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Pulpety_w_sosie_pomidorowym_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:

300 g mielonej wołowiny

300 g mielonej wieprzowiny

1 żółtko

1 sucha bułka

mleko do namoczenia bułki

500 g passaty pomidorowej

1 duża cebula

tymianek

rozmaryn

mały pęczek natki pietruszki

sól

pieprz

bułka tarta

olej do smażenia

Bułkę namaczamy w mleku. Mięso mieszamy razem z żółtkiem i namoczoną bułką, dodajemy sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Możemy również doprawić tymiankiem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.

Cebulę kroimy w piórka, do garnka wlewamy niewielką ilość oleju około 3-4 łyżki, wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Całość zalewamy pomidorami i dusimy na małym ogniu.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety z każdej strony na rumiany kolor. Obsmażone wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Dusimy całość pod przykryciem około 30-40 min. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.