Pierogi z jagodami, mój smak z dzieciństwa. Są może pracochłonne, ale od czasu do czasu namawiam do ich zrobienia, szczególnie teraz kiedy trwa sezon na te świeże owoce. Można je zrobić także z malinami, z wiśniami są równe smaczne.

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Składniki

na ciasto:
500 g mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki soli
około 1,5 szklanki ciepłej wody

na farsz:
1 litr jagód
4 łyżki drobnego cukru

na wierzch:
1 szklanka śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru

Z mąki, jajek oleju i soli zagniatamy ciasto, w zależności od użytej mąki będziemy potrzebowali mniej lub więcej wody,. Ciasto musi być elastyczne. Następnie partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką żeby nam nie wyschło. Delikatnie nakładamy owoce uważając żeby nie pobrudzić brzegów sokiem bo będą się ciężko lepiły. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy je na wrzątek (około 4 minut od chwili wypłynięcia. Śmietankę lekko ubijamy dodając 1 łyżkę cukru pudru. Polewamy pierogi. Pycha.